1. Maj – Priznavanje in organizacija seksualnega dela kot samostojnega podjetništva

1. Maj – Priznavanje in organizacija seksualnega dela kot samostojnega podjetništva

Pot k dekriminalizaciji v državah bivše Jugoslavije

 1. maj, praznik dela, je priložnost za refleksijo o delavskih pravicah vseh sektorjev, vključno z industrijo za odrasle. Naša organizacija, Dobra Družba, se zavzema za pravice delavcev v tej industriji, s posebnim poudarkom na dekriminalizaciji seksualnega dela v državah bivše Jugoslavije

V Sloveniji je seksualno delo že dekriminalizirano in dovoljeno v okviru samozaposlitve in podjetništva, kar omogoča delavcem, da svoje delo opravljajo v varnem in reguliranem okolju, brez strahu pred zakonskimi posledicami. Ta pristop ne samo da zagotavlja varnost in neodvisnost seksualnih delavcev, ampak tudi preprečuje zvodništvo in seksualno suženjstvo, saj je vsak samostojni podjetnik zaščiten z vsemi mehanizmi države.

Naš cilj je razširiti ta model na druge države bivše skupne države, kjer seksualno delo ostaja stigmatizirano in pogosto povezano s kriminalnimi dejavnostmi. Verjamemo, da je seksualno delo delo kot vsako drugo in si zasluži enako obravnavo in zaščito.

Predstavljamo pot in našo zavezo k destigmatizaciji seksualnega dela:

 1. Izobraževanje in ozaveščanje: Povečanje zavedanja o pravicah in varnosti seksualnih delavcev med splošno javnostjo in zakonodajalci.
 2. Advokacija za zakonske spremembe: Sodelovanje z zakonodajalci za sprejetje modela samozaposlitve in podjetništva za seksualno delo.
 3. Podpora delavcem: Zagotavljanje podpore in virov za seksualne delavce, ki želijo preiti na model samozaposlitve.
 4. Sodelovanje z mednarodnimi organizacijami: Delo z mednarodnimi telesi za spodbujanje globalnega razumevanja in priznavanja seksualnega dela kot legitimne oblike zaposlitve.

Ta praznik dela nas spominja na pomembnost boja za pravice vseh delavcev. Z dekriminalizacijo in priznavanjem seksualnega dela kot samostojnega podjetništva ne samo da ščitimo posameznike, ki se odločijo za to delo, ampak tudi gradimo pravičnejšo in bolj vključujočo družbo.

Podobne objave

0
  0
  Košarica
  Košarica je praznaNazaj na trgovino