4# Pandemija seksualno prenosivih bolezni

4# Pandemija seksualno prenosivih bolezni

Se želite ukvarjati s seksualnim delom, pa niste seznanjeni s tveganji za vaše zdravje, varnost ter zakonskimi predpisi, pravicami in obveznostmi na tem področju dela?

Dobra Družba je tu, da vam pomaga in poda vse informacije o modelih seksualnega dela ter izkušnjah in smernicah, ki veljajo na svetovnem seksualnem trgu.

V pogovoru z našimi člani, znanci, družino ob omembi te teme velikokrat slišimo, da ljudje že vse vedo, da jih to ne zadeva, da se jim to ne more zgoditi ali pa se nikoli ni zgodilo. Čudno, kajne? Vsi vse vedo, spolno prenosljivih bolezni pa je vse več…

V sodelovanju s svetovnimi združenji, ki se ukvarjajo s seksualnim delom, ter spremljanju svetovnih trendov smo v Dobri družbi prišli do zaključka, da ta tema ni več pomembna, saj žal s prihodom pandemije Covid 19 in gospodarske krize obstaja je tudi velik skok v primerih spolno prenosljivih bolezni.

Najpogostejše spolno prenosljive bolezni: klamidija, gonoreja, genitalni herpes, hepatitis A, B in C, HIV, aids, HPV in mnoge druge, ki so zapisane z latinskimi imeni, na katere večina ljudi običajno pomisli, dokler ne začutijo obsedenosti ali opravijo nekaj rutinskega pregleda. .

Globalni seksualni trg preplavljajo kot pandemija.

 

Tukaj je nekaj številk, ki podpirajo to trditev:

1. Švica
vir: https://www.swissinfo.ch/eng/business/taking-the-risk_many-sex-workers-in-switzerland-still-go-unprotected/43251812

 

Seksualne delavke v Švici vedo o varni spolnosti, vendar jih veliko opusti kondome zaradi “zahtev” službe. Univerza v Lausanni je izvedla raziskavo, v kateri je sodelovalo skoraj 600 seksualnih delavcev.

Rezultati potrjujejo našo ugotovitev, da vsi trdijo, da vedo vse: devet od desetih anketirancev, od tega 92 % žensk, je odgovorilo, da se zavedajo, da lahko kondomi zmanjšajo tveganje za prenos virusa HIV. Osem od desetih je dejalo, da se tudi zavedajo, da lahko fizično zdrava stranka še vedno nosi bolezen. Vendar zaradi različnih razlogov ne uporabljajo vedno zaščite. Zakaj je tako

 

Na primer, 34 % od 579 anketirancev je reklo, da so imeli nezaščiten seksualni odnos, ker je stranka plačala več za storitev. Skoraj 23 % vprašanih je odgovorilo, da so to storili, ker stranka preprosto ni želela nositi kondoma, nezanemarljivih 21,5 % pa jih je dejalo, da bi kondom opustili, če bi stranki zaupali!?

 

To je Evropa, kaj se dogaja na drugih celinah:

2. Avstralija
vir https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2018.00342/full

 

V Avstraliji so izvedli tudi raziskavo:

 

“Raziskali smo 354 moških, žensk in transseksualnih seksualnih delavcev v Zahodni Avstraliji. Ugotovili smo nepričakovano nizke stopnje uporabe kondomov, o katerih so poročale stranke, pri vseh oblikah penetrativnega seksa. Med anketiranci, ki so poročali o opravljanju tovrstnih storitev, jih je le 33 % poročalo, da so stranke uporabljale kondome za oralni seks, 69 % za vaginalni seks in nekaj več kot polovica, 59 %, za analni seks. Poročali so tudi o visoki ravni povpraševanja strank po seksu brez kondoma, zlasti po oralnem seksu

 

Zaključek:

 

Zakaj seksualni delavci v državah, kjer je to delo regulirano in zakonito, izvajajo spolne odnose brez zaščite? Evo, kaj so rekli:

  • Seksualne delavke ignorirajo spolno prenosljive bolezni in imajo nezaščitene spolne odnose, ker

  • Večja je konkurenca in manjše povpraševanje

  • povečano povpraševanje strank po nezaščitenem spolnem odnosu,

  • bojijo se, da bodo izgubili stranko, če storitev zavrnejo in lahko storitev brez kondoma zaračunajo več

 

Vse v skladu z gospodarstvom, pojavom ilegalne prostitucije, seksualnimi migranti, bojem za trg …

Kako v današnjem času zaščititi svoje zdravje in zdravje svojih strank?

Poskusite razmišljati o sebi, svojem zdravju, svoji prihodnosti. Razumljivo je, da so denar in stranke pomembni, vendar je vaše življenje zagotovo pomembnejše od denarja. Vaše življenje je bolj pomembno ljudem okoli vas, družini, otrokom, staršem, partnerju.

 

Kako vam bo Dobra družba pomagala?

Dobra družba vam vedno svetuje glede spolno prenosljivih bolezni. V kratkem načrtujemo avtomatizacijo te pomoči – spletne platforme Dobra Družba. Kot registrirani član organizacije Dobra Družba boste lahko dostopali do funkcij in orodij, ki bodo aktivni konec letošnjega leta, z našimi nasveti pa ne boste del tega, zaščitite se in ne postanite del statistika spolno prenosljivih bolezni.

Do takrat pa bodite tam zase. Določite svoje prioritete, zaščitite svoje zdravje in uporabite kondom…

Imate več vprašanj o varnem seksualnem delu? Vabimo vas, da nas kontaktirate v komentarjih ali preko kontaktnega obrazca, Dobra družba je tu, da pomaga vsem, ki se želijo ukvarjati s seksualnim delom in o tem informira uporabnike seksualnih storitev.

Podobne objave

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaNazaj na trgovino