5 vprašanj za našo predsednico Dobre Družbe v Srbiji – Electra Elite

5 vprašanj za našo predsednico Dobre Družbe v Srbiji – Electra Elite

1. Draga Electra, od kod izvira tvoja želja, da bi bila vodja revolucije spolnega dela v Srbiji in predsednica Dobre Družbe?

Zadevo bom poskušala razložiti z več vidikov. Najprej naj razložim, zakaj Srbija. Čeprav imam švicarski potni list, je Srbija moja domovina, kraj, kamor spadam, kjer sem bila sprejeta, ko smo v devetdesetih letih prišli iz Hrvaške, kraj kjer sem končala srednjo šolo in fakulteto ter država, ki sem si jo izbrala kot odskočno desko za svojo kariero pop estradnice. Moja mama pa še danes živi tukaj, tako da sem doma v Srbiji.

Zakaj predsednica združenja, ki se bori za pravice spolnih delavcev v Srbiji in na Balkanu? No, naprej so v prvi vrsti tukaj ključne moje izkušnje s spolnim delom, dolge 12 let, ki so me pripeljale do tega, da tukaj v Srbiji podpiram boj, ki ga predstavlja Dobra družba, to je dekriminalizacija in destigmatizacija spolnega dela. Sem nekdo, ki se ne boji borbe za resnico in pravico in ki pozna vse skrivnosti in izzive najstarejšega poklica, sem nekdo, ki že več kot desetletje zakonito dela v industriji za odrasle, in zato mislim, da sem je bila najboljša izbira, kajne?

Že kot najstnik sem čutila afiniteto do vodenja. Vsi okoli mene so to opazili. Spomnim se, da so tudi ženske iz Rdečega križa v Beogradu opazile mojo iniciativo in mi dovolile (čeprav mi leta niso bila naklonjena – imela sem le 17 let) organizirati razdeljevanje humanitarnih paketov. Med pandemijo Corona virusa sem je bil ena tistih, ki so se borili za pravice spolnih delavcev v Švici. Še danes me v Zürichu poznajo kot spolno delavko, ki ščiti ženske v tem poslu in ki se ne boji upreti vsakomur, ki zlorablja, izsiljuje ali izkorišča spolne delavce.

2. Ste znana pevka in VIP osebnost v Srbiji, vendar ste naša kraljica zaradi svojega spolnega dela. Povejte nam več o svojem delu spolne delavke v Švici?

Pa začnimo od začetka: to panogo mi je predstavil moj nekdanji fant. Pred tem sem delala kot socialna delavka na kliniki za odvisnosti. Zaslužila sem spodobno, a ko sem ugotovila, da lahko združim užitek in odličen zaslužek v industriji za odrasle, zame ni bilo več dileme. Začela sem delati v kinu s seks kabinami v Zürichu. Tam sem bila približno eno leto, nato pa mi je prijatelj predlagal, da najamem sobo v delu mesta – četrtem okrožju (Lang Strasse) – kjer delajo spolne delavke. Tako se je začelo…

Švica ima prostitucijo legalizirano od leta 1942, kar pomeni, da je bila prostitucija tam legalizirana v prejšnjem stoletju. V Švici je to delo kot vsako drugo. V bistvu se registriraš kot vsak drugi podjetnik v Srbiji. Vsak mesec plačaš zavarovanje in del za pokojninsko blagajno, na koncu leta pa še davke. Najpomembneje je, da ni davčnih prekrškov in kar je v vsaki dejavnosti prepovedano, je prepovedano tudi v tem poslu. Posel kot posel, le zaslužek je večji, stranke pa srečnejše in zadovoljnejše.

Moje stranke so heteroseksualni moški. Veliko je športnikov in poslovnežev. Pri meni je užitek popoln: izkušnjo seksa z žensko ponudim z moškimi možgani in to je enkraten užitek. Kot v tistem filmu: “What Women Want” z Melom Gibsonom – vem, kaj hočejo moški, in jim to dam. Občutek je odličen za njih in zame. Poleg tega denar, ki ga zaslužim, daje meni in moji družini priložnost za udobno življenje. Kar znam in zmorem, se dobro plača in brez zadržkov lahko rečem, da bom spolna delavka čez 10, 20 let in celo v naslednjem življenju.

3. Vemo, da imate podporo svojih otrok in bivše žene za vse razsežnosti vaše osebnosti: pevka, javna osebnost, transspolna ženska, spolna delavka. Kaj svetujete spolnim delavkam, ki tega nimajo? Kako se soočiti z obsojanjem družbe in družine?

Glede mojega spolnega dela, pa tudi transspolnosti in preobrazbe iz moškega v žensko sta bila pogovor in iskrenost ključna. Otroci so bili že od malih nog navajeni na takšne razmere in jaz sem se trudila, da bi jim vse razložila. Moji otroci spoštujejo moje delo, prav tako moja bivša žena. Imam podporo mame in brata. Mislim, da je vse stvar samozavesti, pa tudi dejstva, da spolno delo v Švici ni zakonito preganjano, zato se mi nikoli ni bilo treba skrivati, niti me zaradi tega ni mogel kdo izsiljevati. Prav zato menim, da je podpora države ključnega pomena pri destigmatizaciji tega poklica in tu so moje izkušnje iz organiziranega sistema kot tudi izkušnje drugih članov Dobre Družbe v Srbiji ključne.

Dokler zakonski okvir ni urejen, svetujem, da spolne delavke dajate druga drugi največjo oporo. To delo opravljate pošteno in profesionalno. Poskusite to razložiti ljudem okoli sebe. Dobra družba in jaz bomo naredili vse, da vam nudimo pravno podporo, vendar kljub temu morate verjeti vase. Vzemite moj primer – sama sem sebi najbolj strastna navijačica in podpora in to je polovica mojega uspeha. Ni ovir, ko veš, da si na pravi poti.

4. Ko nekdo opravlja delo, ki ga ima rad, običajno želi pustiti pečat in biti vzor drugim. Vprašamo te torej, kako tvoje spolno delo pripomore k lepšemu svetu, po čem se te bodo spominjale generacije?

Osrečujem ljudi. Do pred dvema letoma skozi moje spolno delo, od leta 2020 pa še skozi mojo glasbo. Enako bo z mojo vlogo predsednice Dobre Družbe v Srbiji.

Spolno zadovoljna oseba je tudi zadovoljen član skupnosti. Dokazano je, da je legalizacija spolnega dela v večini držav po svetu, kjer se izvaja pošteno in pravično, privedla do zmanjšanja nasilja nad ženskami, zmanjšanja trgovine z ljudmi in izboljšanja duševnega zdravja uporabnikov spolnih storitev. Seks preprosto vrne nasmeh na obraz. Po drugi strani pa dekriminalizacija spolnega dela omogoča, da se to, kar se je delalo stoletja, počne zakonito.

Želim si, da bi se me spominjali po moči in pogumu, pa tudi po pravičnosti. Želim, da vsak počne, kar hoče in ljubi, in za to sem pripravljena vstopiti v srbski parlament in zastopati svobodo ukvarjanja s spolnim delom v Srbiji.

5. Dobra Družba podpira vse oblike spolnega dela in poskuša biti glas vseh delavcev v industriji za odrasle, vi pa ste njen obraz v Srbiji. Kakšno je vaše sporočilo spolnim delavcem na Balkanu?

Dragi moji, dobili ste glas. Preko mene in Dobre Družbe ste dobili nekoga, ki se bo s podporo univerzitetnih profesorjev, uglednih strokovnjakov in celo policije boril za vas. Tukaj smo, da vam pomagamo povrniti svoje dostojanstvo in da vas prenehajo obsojati. Ponujamo vam različne ugodnosti, če postanete naš član – ponujamo vam možnost varnega in udobnega dela v tujini z našimi informacijami, ponujamo vam aktualne in pomembne informacije v zvezi s spolnim delom. Naredili smo prvo luknjo v zidu, na vas je, da nam ga pomagate podreti.

Nikoli nisem obupala, vedno sem vztrajala in to vam tudi povem. Sem ena izmed vas, bodimo skupaj del revolucije spolnega dela na Balkanu. 

Voli vas vaša Electra Elite!

Podobne objave

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaNazaj na trgovino