7# Naj Srbija legalizira nečistovanje in nemoralnost? – oddaja Posle Ručka TV Happy

7# Naj Srbija legalizira nečistovanje in nemoralnost? – oddaja Posle Ručka TV Happy

Dvourna oddaja “Po kosilu” na televiziji Happy je dokazala, da mediji v Srbiji namenjajo vse več pozornosti dekriminalizaciji prostitucije.

Gostje oddaje so bili Srđan Zelembaba Zele  – novinar in voditelj, Branka “Black Rose” Milijančević – najbolj znana srbska striptizeta in lastnica Striptiz kluba v Beogradu, Uglješa Grgur – zasebni detektiv in odvetnik ter Blažo Marković – predsednik Sindikata policije in policistov starešin.

 

V tokratni oddaji so gostje, pa tudi gledalci, ki so sodelovali, podali svoje poglede na vprašanja: Ali naj Srbija legalizira nečistovanje in nemoralnost? Ali je legalizacija edini način za sankcioniranje “sive cone” nezakonite prostitucije? Kako preprečiti širjenje prisilne prostitucije in kako to urejajo druge težave?

Blažo Marković je v oddaji poudaril vlogo združenja spolnih delavcev: “Ko sem tako odkrito zagovarjal svoje stališče, sem vedno omenil eno Dobro Družbo, Dobro Družbo iz Slovenije.” Leta 2011 je bila prostitucija tam legalizirana. Sedaj je Dobra Družba začela z delovanjem še v Srbiji in med člani sem tudi jaz.«

 

Navedel je, da so Dobro družbo ustanovili profesorji Pravne fakultete v Kragujevcu in srbski zdravniki, njeni protagonisti pa bodo ljudje iz industrije, ki izvirajo s teh območij in delajo v tujini, med njimi bo tudi Electra Elite.

 

Predsednik sindikata policistov in policijskih starešin se je skliceval na pozitivne učinke v državah, kjer je seksualno delo legalizirano. Tako je navedel primer padca nasilja nad ženskami v Avstriji za 93 %, nad moškimi pa za dobrih 99 %. Z informacijami, ki jih je povedal v oddaji, je gledalce seznanil, da je v Srbiji v času stare Jugoslavije obstajalo legalno seksualno delo. V tem zakonskem okviru so bile ženske, ki so se ukvarjale s seksualnim delom, na seznamu lokalov, kjer so delale in so morale hoditi na redne zdravniške preglede.
Stanje pandemije spolno prenosljivih bolezni je še danes zelo prisotno (preberite naš članek Pandemija spolno prenosljivih bolezni
) in meni, da bi z legalizacijo in zakonsko opredelitvijo prostitucije kot registrirane dejavnosti, tovrstne bolezni obvladali.
Na vprašanje, kako moralna je legalizacija prostitucije, je gospod Marković odgovoril: “Bolj moralno je to (prostitucijo) legalizirati, kot pa to ves čas skrivati, prikrivati ​​ta problem.”

Zasebni detektiv Uglješa Grgur se je skliceval na trenutno zakonsko ureditev v Srbiji in izjavil: “Striktno se držim zakona in ne podpiram zvodnikov, ki ženske držijo v suženjstvu in jih izkoriščajo, da bi zaslužili za njih.”

Poslal je tudi sporočilo vsem dekletom, ki so pod prisilo in na silo ujeta v suženjstvu, naj to nemudoma prijavijo policiji in tožilstvu, saj gre za kaznivo dejanje s hudimi kaznivimi posledicami. To je izjava, ki jo Dobra Družba podpira in je kot taka vpeta v naše poslanstvo.

Najbolj znana striptizeta v Srbiji, Branka Milijančević, bolj znana kot Branka Black Rose in lastnica kluba Striptiz v srbski prestolnici, je izjavila, da je proti legalizaciji prostitucije. Njeni razlogi so povezani predvsem z moralnimi razlogi in slabimi izkušnjami z zvezdniki, ki se na skrivaj ukvarjajo s prostitucijo, sami pa si komentirajo njeno delo. Podpira našo predsednico Electra Elite, ker javno govori o prostituciji in ne skriva, da se z njo ukvarja, vendar se zaveda, da si Electra to lahko privošči, saj se s to trgovino ukvarja v državi, kjer je ta dejavnost dekriminalizirana.

Zaradi kriminalizacije prostitucije je Branka sama prisiljena, da morajo dekleta, ki delajo zanjo na neformalne in nepoštene načine, priznati, da se poleg striptiza ukvarjajo tudi s prostitucijo, da bi zaščitila svoj posel pred pravnimi sankcijami. V primeru, da bi se seksualno delo v celoti legaliziralo, bi se zanj uporabljala delovnopravna zakonodaja in s tem vse obveznosti in pravice delodajalca, kot so disciplinski postopek, odpoved in podobno. Tudi gospa Milijančević bi tako morala zaščititi svoje delo, da ne bi pripeljala svojega poslovanja v pravni konflikt, če bi se katera od zaposlenih ukvarjala s prostitucijo.

Srđan Zelembaba Zele, novinar in voditelj, je dejal: “Estrada se je zapletla v nezakonito prostitucijo.” V oddaji so predvajali njegov intervju z Electro Elite, po katerem je voditeljica oddaje komentirala Electro: “V teh 4 minutah je povedala vse, kar je značilno za prostitucijo”

Če si želite ogledati celotno oddajo na to temo, lahko to storite na povezavi:

Dobra Družba podpira vsako polemiko in pogovor na temo legalizacije in dekriminalizacije spolnega dela v Republiki Srbiji in veseli nas, da se vse več medijev ukvarja s to temo. S svojimi člani se bomo trudili s pobudo za čim več gostovanj in zastopanje interesov seksualnih delavcev in podpornikov industrije odraslih.

Vabimo vas, da sodelujete v našem poslanstvu.
Postanite član Dobre Družbe in pomagajte dekriminalizirati seksualno delo na Balkanu.

Odprti smo za vsa vaša vprašanja, predloge in ideje.

Link za včlanitev: https://dobra-druzba.org/pristopna-izjava-supporter/ 

Mail za vprašanja in direkten kontakt: contact@dobra-druzba.org

Podobne objave

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaNazaj na trgovino