Brezplačno testiranje 2024

Obveščamo vas, da je Društvo informacijski center Legebitra, pričelo z izvajanjem brezplačnega in zaupnega testiranja na hiv, virusne hepatitise in spolno prenosljive okužbe za osebe, ki se ukvarjajo s seksualnim delom. Testiranje je namenjeno samo seksualnim delavcem in delavcem (ne glede na spol, spolno identiteto ali spolno usmerjenost) in bo potekalo vsak delovni torek med 18.00 in 20.00 na Trubarjevi 76a v Ljubljani (rjava vrata, nato naravnost do konca dvorišča).


Razen v Ljubljani bo testiranje potekalo tudi v Mariboru, in sicer vsak drugi delovni četrtek v mesecu med 17.00 in 19.00 v MKC Maribor na naslovu Ob železnici 16.


V Kopru se bo možno testirati vsak zadnji delovni četrtek v mesecu med 16.30 in 18.30 v prostorih Študentske organizacije Univerze na Primorskem na Čevljarski ulici 27.

Objavljeni datumi do meseca Marca.

Testiranje je brezplačno in zaupno, poteka po principih testiranja v skupnosti – izven zdravstvenih ustanov. Testi so standardni laboratorijski testi, preiskave opravlja projektni partner, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Rezultati bodo na voljo nekaj dni po opravljenih testih in bodo sporočeni telefonsko. Za testiranje ne potrebujete zdravstvene kartice niti drugega osebnega dokumenta. Več informacij je na voljo na info@kajisces.si ali telefonski številki 030 361 280.

KAJ in KAKO

Svetovalec, ki dela na testiranju, na podlagi pogovora s testirano osebo in upoštevajoč strokovne smernice, določi, kateri testi se bodo izvedli.  Vsakemu posamezniku razloži razlog za izbiro specifičnih preiskav ter pojasni, zakaj nekatere preiskave morda niso izvedljive, potrebne ali smiselne. Na voljo so testi za hiv, hepatitis B, hepatitis C in sifilis. Moškim, ki se ukvarjajo s seksualnim delom, je na voljo testiranje na gonorejo z oralnim in/ali rektalnim brisom. Ženskam, ki se ukvarjajo s seksualnim delom, pa se ponudi vaginalni bris za gonorejo, klamidijo, trihomonas in mikoplazmo, poleg krvnih preiskav.

Organizacija Dobra Družba se pridružuje projektu EXPAND za podporo seksualnim delavcem v Sloveniji

Slovenska organizacija Dobra Družba je podprla pomembno iniciativo za pomoč ranljivim skupinam v družbi – projekt EXPAND. S to pobudo si prizadeva izboljšati dostopnost testiranja na HIV, virusne hepatitise in spolno prenosljive okužbe (SPO) za osebe, ki se ukvarjajo z seksualnim delom.

Projekt EXPAND se izvaja v partnerstvu Društva Stigma, Slovenske Filantropije, Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, vodilni partner pa je Društvo informacijski center Legebitra. Cilja na večjo dostopnost testiranj za ranljive skupine. Vključuje migrante, osebe, ki injicirajo droge, in seksualne delavce, ki se zaradi stigme, neurejenega statusa ali zdravstvenega zavarovanja pogosto soočajo s težavami pri dostopu do zdravstvenih storitev.

Organizacija Dobra Družba, ki se zavzema za pravice in dobrobit seksualnih delavcev, se bo aktivno vključila v izvajanje projekta, s čimer bo pomagala pri dostopu do anonimnega in brezplačnega testiranja za osebe, ki se ukvarjajo z seksualnim delom.

“Dobra Družba je vedno podpirala pravice seksualnih delavcev. Verjamemo, da je dostop do zdravstvenih storitev, vključno s testiranjem na HIV in SPO, temeljna pravica vsakega posameznika,” je povedal predstavnik Dobra Družbe.

Dodali so: “Nadvse smo veseli, da lahko sodelujemo pri projektu EXPAND, saj tako lahko ponudimo konkretne rešitve za izzive, s katerimi se soočajo seksualni delavci.”

Dobra Družba bo sodelovala pri različnih aktivnostih projekta, vključno s sodelovanjem z deležniki, pomočjo pri  izvedbi testirnih dogodkov, informiranjem ciljnih skupin, distribucijo preventivnih pripomočkov in pripomočkov za zmanjševanje škode.

Projekt EXPAND se izvaja v obdobju od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2025, s financiranjem Programa za zdravje Evropske komisije in Ministrstva za javno upravo. S tem pomembnim projektom se Slovenija pridružuje evropskim prizadevanjem za izboljšanje zdravja in dobrobiti vseh članov družbe, vključno z seksualnimi delavci.

Predstavnik Dobra Družbe je še dodal: “Za nas je pomembno, da seksualne delavce prepoznamo kot polnopravne člane družbe, ki imajo pravico do zdravstvene oskrbe. Z anonimnim in brezplačnim testiranjem, ki ga omogoča projekt EXPAND, lahko ti delavci brez strahu ali sramu poskrbijo za svoje zdravje.”

V okviru projekta bo Dobra Družba delala na zmanjšanju stigme, ki je povezana z seksualnim delom, in na povečanju ozaveščenosti o pomembnosti testiranja na HIV in SPO med temi delavci.

 

“Za nas je projekt EXPAND več kot le zagotavljanje dostopa do testiranja. Gre za gradnjo mostov med različnimi skupnostmi in za zagotavljanje, da so vsi deležniki vključeni v reševanje tega pomembnega zdravstvenega vprašanja,” je povedal predstavnik Dobre Družbe.

 

Ta prizadevanja kažejo na pomembnost skupnostne podpore in sodelovanja pri reševanju zdravstvenih vprašanj, s katerimi se soočajo ranljive skupine. Z iniciativami, kot je EXPAND, in s podporo organizacij, kot je Dobra Družba, Slovenija postavlja pomemben mejnik pri zagotavljanju enakega dostopa do zdravstvene oskrbe za vse svoje državljane in ostale.

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaNazaj na trgovino