Deset let evropskega dneva boja proti trgovini z ljudmi #video

Deset let evropskega dneva boja proti trgovini z ljudmi #video

Trgovina z ljudmi je danes civilizacijski zločin. Gre za donosen in obsežen posel, ki letno izkorišča približno 25 milijonov ljudi, kolikor jih živi na celi eni celini – Avstraliji!

Dobiček od trgovine z ljudmi lahko ocenimo na okoli 150 milijard dolarjev letno s tendenco naraščanja, steber tega dobička pa žal predstavljajo otroci in seksualni delavci.

Zato vas danes, ob deseti obletnici Evropskega dneva boja proti trgovini z ljudmi, Dobra družba Slovenije in neprofitne nevladne organizacije seksualnih delavcev v Republiki Srbiji s svojim poslanstvom vabijo, da dvignete glas proti trgovini z ljudmi.

Filozofija Dobre Družbe je tesno povezana s problemom trgovine z ljudmi in se glasi:

“Želimo pridobiti podporo širše javnosti za preprečevanje:
1. prisilne prostitucije
2. trgovine z ljudmi
3. seksualnega dela, ki ga vodijo zvodniki
4. sodobnega spolnega suženjstva.”

»Če bi trgovina z ljudmi izginila, ne bi bilo prisilne prostitucije, brez nje ne bi bilo nasilnega vodenja zvodnikov in s tem sodobnega seksualnega suženjstva. S tem bi se krog sklenil, seksualno delo pa bi postalo stvar izbire, ne pa zlorabe posameznika ali sodobnih “sužnjelastnikov”. Je povedal Žiga Sedevčič, predsednik organizacije Dobra Družba v Sloveniji.

Človek se najučinkoviteje uči, ko se uči na zgledih drugih, zato vam preko objave Nacionalne skupine strokovnjakov za boj proti trgovini z ljudmi (GRETA) predstavljamo informacije o stanju boja proti trgovini z ljudmi v EU. GRETA je namreč ob obletnici boja proti trgovini z ljudmi izdala nov vodnik s primeri dobrih praks v boju proti trgovini z ljudmi. Primeri se nanašajo na območje EU in predstavljajo uspehe pri doseganju končnega cilja same GRETE, to je popolno iztrebljanje vseh oblik trgovine z ljudmi. GRETA je organizacija, ki skrbi za spremljanje izvajanja konvencije Sveta Evrope o boju proti trgovini z ljudmi. Konvencija je bila implementirana leta 2008, podpisalo pa jo je 46 od 47 članic EU in Belorusija. Rezultat izvajanja usklajenih smernic je več kot 50 evalvacijskih poročil iz teh držav, ki ne vsebujejo le posnetka trenutnega stanja tega problema, ampak tudi zbirko primerov ukrepov držav članic EU in Belorusije za preprečevanje trgovina z ljudmi.

“Trgovina z ljudmi je nadloga sodobnega časa, vendar so v zadnjih nekaj letih naše države članice sprejele veliko, res pomembnih korakov, da bi preprečile trgovino z ljudmi, zaščitile žrtve in preganjale storilce,” je dejal generalni sekretar Sveta Evrope. Thorbjörn Jagland.

»Zbrani so bili primeri dobrih praks držav izvora, tranzitnih držav in ciljnih držav žrtev trgovine z ljudmi. Prvič so združeni na enem mestu, da pomagajo oblastem končati to grozljivo zlorabo človekovih pravic.«

Zbirka vsebuje naslednje primere dobre prakse:

 • Ukrepi za ozaveščanje v Romuniji – z uporabo tradicionalnih in spletnih orodij, usmerjenih na posebna področja in dokazano učinkovitih pri izobraževanju potencialnih žrtev trgovine z ljudmi

 

 • Tečaji usposabljanja o trgovini z ljudmi za policiste, mejno policijo, tožilce, sodnike, delovne inšpektorje, socialne delavce in zdravstvene delavce na Portugalskem
 • Multidisciplinarni sistem v Republiki Moldaviji, kjer vlada sodeluje z nevladnimi organizacijami pri prepoznavanju in pomoči žrtvam trgovine z ljudmi
 • Šestmesečno obdobje za “razmislek” za žrtve trgovine z ljudmi na Norveškem, ki jim daje pravico do bivalnega vizuma, varne nastanitve, pravnega svetovanja, zdravstvene oskrbe in informacij o pomoči pri prostovoljni vrnitvi v državo izvora
 • Sistem vnaprejšnjega plačila odškodnine žrtvam trgovine z ljudmi s strani nizozemske države, kadar storilec trgovine z ljudmi ne plača celotnega zneska odškodnine v osmih mesecih.
 • Zahteva za podjetja v Združenem kraljestvu, ki od podjetij zahteva, da vsako poslovno leto podajo izjavo o ukrepih, ki jih sprejmejo za zagotovitev, da se suženjstvo in trgovina z ljudmi ne pojavljata v nobeni od njihovih dobavnih verig ali v katerem koli delu njihovega poslovanja. 

  Vir:
  https://www.coe.int/en/web/anti-human-trafficking/-/10th-european-anti-trafficking-day-18-october-publication-of-compendium-of-good-practices-to-fight-human-trafficking

Organizacija Dobra Družba vabi tudi zainteresirane skupine in posameznike, da se v živo udeležijo panela v organizaciji organizacije Uglymugs, ki se bo ukvarjal s to tematiko na območju Irske.

S to informacijo želi Dobra družba pokazati, da podpira prizadevanja Evropske komisije, pa tudi vsakega državljanskega društva, nevladne organizacije, lokalnega policista ali neodvisnega odvetnika, ki pomaga uničevati trgovino z ljudmi. Menimo, da lahko z izobraževanjem širše javnosti in pogovorom z aktualnimi oblastmi in relevantnimi institucijami balkanskih držav ter z uporabo izkušenj iz EU ta problem postane preteklost.

 

V upanju, da bo deseti zadnji evropski dan boja proti trgovini z ljudmi, saj bo leta 2023 ta dejavnost izginila, vas vabimo k ukrepanju in prosimo, da se, če ste žrtev ali priča trgovine z ljudmi, obrnete na Dobra Družbo, policija ali katera od organizacij, ki se ukvarjajo z bojem proti trgovini z ljudmi. Tukaj smo, da pomagamo in zagotavljamo kvalitetne in preverjene informacije. Skupaj smo v tem, preprečimo trgovino z ljudmi!

Podobne objave

0
  0
  Košarica
  Košarica je praznaNazaj na trgovino