Erotični masažni salon S., Novo Mesto in Ljubljana, 2017

Erotični masažni salon S., Novo Mesto in Ljubljana, 2017

VSL Sklep X Kp 26592/2017

ECLI:SI:VSLJ:2019:X.KP.26592.2017

 

Višje sodišče – oprostilna sodba (prisilna prostitucija, trgovina z ljudmi)

V letu 2017, v t.i. primeru “Erotični masažni salon S.”, je bilo ugotovljeno, da so zaposleni v salonu izvajali erotične masaže in bili zaposleni pod oznako erotični maserji (SKP-08 Erotični maser – dodano 2015). Dejavnost prostitucije je praviloma izvajal lastnik pravne osebe. Druga pravna oseba, samozaposlena in sodelujoča na podlagi pogodbe o sodelovanju, je bila po navedbah tožilstva domnevna žrtev.

Podjetje je bilo registrirano za naslednje dejavnosti:

* 96.040 – erotična masaža, z vsemi zaposlenimi kot erotičnimi maserji;

* 96.090 – prostitucija.

Tožilstvo je obtožilo lastnika “izkoriščanja prostitucije” v sostorilstvu z drugim obtoženim, ki je bil zaposlen v podjetju. Sodišče je ugotovilo, da primer ne sodi pod “klasično prostitucijo”, saj je erotična masaža in poklic erotičnega maserja/maserke kategorizirala kot prostitutsko dejavnost. Ugotovljeno je bilo tudi, da so zaposleni prejemali plačilo za svoje storitve.

 

Sodišče druge stopnje se je strinjalo, da so bile masaže registrirane kot zakonite dejavnosti. Vendar je opozorilo, da registracija poklica “erotični maser” iz leta 2015 ne potrjuje, da je to dejansko zakonita dejavnost. Kljub temu je tožilstvo podalo abstraktne obtožbe “ekonomskega izkoriščanja” v zvezi z delitvijo zaslužka iz prostitucije in povezanih spolnih dejanj.

Po temeljitem pregledu, vključno z analizo dokumentacije in pričanj, sodišče ni našlo dokazov o finančnem izkoriščanju prostitucije. Pomembno je bilo tudi dejstvo, da so bili vsi vpleteni polnoletni in so vedeli, kakšno delo bodo opravljali.

 

Obtoženi so trpeli več posledic, med njimi blokade poslovanja, zamrzovanje sredstev, pa tudi osebne in psihične travme. Mnogi so iskali strokovno pomoč. Zaradi travmatičnih izkušenj se mnogi vpleteni danes ne želijo javno izpostavljati.

Ljudje, ki so bili pionirji legalne industrije za odrasle v Sloveniji, so doživeli težke pravne postopke. Zato je ključno, da se informira tiste, ki vstopajo v to industrijo.

 

Organizacija Dobra Družba se zavzema za pravično in objektivno informiranje o komercialnih oblikah spolnosti in industriji za odrasle. Izpostavljamo potrebo po jasnejši zakonodaji in poenotenju sodne prakse v Republiki Sloveniji.

Naslovna slika:
The massage. Painting by Edouard Debat Ponsan (1847-1913), Oil On Canvas, 1883. 19th century French Art. Musee des Beaux Arts de Toulouse.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f1/Le_massage_au_Hamam_par_Edouard_Debat-Ponsan_1883.jpg/1200px-Le_massage_au_Hamam_par_Edouard_Debat-Ponsan_1883.jpg

Podobne objave

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaNazaj na trgovino