Mednarodni dan delavcev v komercialni spolnosti

Mednarodni dan delavcev v komercialni spolnosti

2 .junij zaznamuje Mednarodni dan delavcev v komercialni spolnosti, ki praznujejo to priložnost s ponosom in zahtevajo priznanje svojih pravic. Ta dan izvira iz leta 1975, ko so seksualni delavci in njihovi zavezniki zavzeli cerkev v Lyonu, Francija, v protestu proti povečanemu številu aretacij uličnih seksualnih delavcev, neizprosnemu policijskemu nadlegovanju in ignoranci policije pri reševanju umorov in drugih zločinov nad seksualnimi delavci.

Delavci so v Lyonu izzvali policijo, da aretira kogarkoli, ki bi ga lahko identificirali kot seksualnega delavca v cerkvi, s čimer so pokazali, da so seksualni delavci običajni ljudje. Na protestu so predvsem ženske z otroki zavzele močno stališče kot direktna akcija, ki je pokazala, da se ženske, ki opravljajo delo kot je seksualno delo, ne razlikujejo od drugih žensk, ki opravljajo druga dela.

Navdihnjeni s to akcijo in pri ponovnem pridobivanju ponižujočih izrazov tistega obdobja, kot je “kurba” proti ženskam kot seksualnim delavkam, so seksualni delavci po vsem svetu začeli organizirati, kar je privedlo do sodobnega gibanja za pravice seksualnih delavcev. Izraz “kurba” so seksualni delavci zavzeto ponovno pridobili in ni več žaljivka. Mednarodni dan ponosa delavcev v komercialni spolnosti je za seksualne delavce dan ponosa.

Cilji organizacij po državah

Slovenija:

Organizacija Dobra Družba v Sloveniji si prizadeva za vzpostavitev Slovenskega modela za varno in transparentno delo. V sodelovanju z vsemi državnimi službami želimo predstaviti varne načine za varno in zdravo delo v Republiki Sloveniji ter vzpostaviti mehanizem pravne in finančne pismenosti.

Hrvaška:

Vabimo vse seksualne delavce, da se nam pridružijo z namenom organiziranja okrogle mize na temo industrije za odrasle na Hrvaškem. Formirali smo zadrugo Dobra Družba Hrvaška, ki bo služila kot platforma za izmenjavo informacij in zaščito pravic delavcev.

Srbija:

V Srbiji je cilj vzpostavitev Srbskega modela dela v industriji za odrasle, zasnovanega na sodelovanju in usmeritvah z državnimi službami. Organizirali bomo okroglo mizo na temo varnega, zdravega in legitimnega dela v Srbiji, ki bo pomagala oblikovati politike in prakse v tej industriji.

V imenu organizacij Dobra Družba na območju Balkana želimo vsem delavcem v komercialni spolnosti ponosen mednarodni dan. Vaša prizadevanja za enakost, priznanje in dostojanstvo so ključnega pomena za napredek naše skupnosti.

Dopis s katerim bomo naslavljali državni aparat od 4.6.2024 dalje. V primeru da imate dodaten predlog, nas kontaktirajte in bodite del sprememb!

Spoštovani

V imenu organizacije Dobra Družba se obračamo na vas s prošnjo po vzpostavitvi Slovenskega modela za seksualno delo. Kot marginalna skupina državljanov in ekonomskih migrantov, si želimo jasnosti glede naših pravic in dolžnosti. Ne zahtevamo miloščine ali privilegijev, ampak zgolj priznanje in definicijo našega dela ter vključenost v proces odločanja, ki vpliva na naša življenja.

 

Potreba po jasnih definicijah in zakonodaji

Pomembno je, da se definira vse nedefinirane in preživete tolmačenja zakonov, ki se nanašajo na seksualno delo. Kadar se govori, odloča ali kakorkoli dotika seksualnega dela, je nujno, da se organizacije seksualnih delavcev povabi k razpravi. Govorjenje v našem imenu brez našega sodelovanja je do sedaj prineslo grozljive in nerealne rešitve, ki ne odražajo resničnih potreb in razmer v naši skupnosti.

 

Prostor za delo in zdravstvene storitve

Želimo vedeti, kje lahko izvajamo svoje delo in kje ne. Poleg tega si želimo jasnih smernic glede koriščenja zdravstvenih storitev – kaj nam pripada in do katerih storitev smo upravičeni.

 

Definicija seksualnega dela

Pomembno je, da se seksualno delo natančno definira, da v prihodnosti ne bo prihajalo do nerazumevanja. Ta definicija naj vključuje vse vidike našega dela in naj bo usklajena s potrebami in pravicami seksualnih delavcev.

 

Sodelovanje v sodnih zadevah

Želimo sodelovati v sodnih zadevah, ki se tičejo seksualnega dela, saj lahko le tako zagotovimo, da bodo odločitve pravične in temeljijo na dejanskem stanju. Naša varnost in transparentnost dela sta ključnega pomena, zato si želimo vzpostavitve mehanizmov, ki bodo to omogočili.

 

V pričakovanju vašega odgovora in konstruktivnega sodelovanja, vas lepo pozdravljamo.

S spoštovanjem,

Žiga Sedevčič
Zagovornik pravic seksualnih delavcev na Balkanu
Gibanje in organizacija Dobra Družba

Podobne objave

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaNazaj na trgovino