Mednarodni dan za konec nasilja nad spolnimi delavci

Mednarodni dan za konec nasilja nad spolnimi delavci

Mednarodni dan za konec nasilja nad spolnimi delavci je pomemben datum, ki ga vsako leto 17. decembra obeležujemo kot dan spomina in opozorila na nasilje, ki ga doživljajo spolni delavci. Ta dan, prvotno zamišljen kot spomin na žrtve Green River morilca v Seattleu, Washington, ZDA, se je razvil v letni mednarodni dogodek, ki opozarja na zločine iz sovraštva nad spolnimi delavci po svetu ter na potrebo po odpravi družbenega stigme in diskriminacije.

Ustanovljen leta 2003, je Mednarodni dan za konec nasilja nad spolnimi delavci pomemben mejnik v boju proti nasilju. Dr. Annie Sprinkle in Robyn Few, ustanoviteljici projekta SWOP-USA, so v ospredje postavili potrebo po prepoznavanju in obravnavanju nasilnih zločinov nad spolnimi delavci. Dr. Sprinkle poudarja:

“Nasilni zločini nad spolnimi delavci ostajajo neprijavljeni, neobravnavani in nekaznovani. … Spolni delavci so del naših sosesk, skupnosti in družin.”

Rdeči dežnik, ki je postal mednarodni simbol boja za pravice spolnih delavcev, ima svoje korenine v Beneškem protestu iz leta 2001. Ta simbol je sprejel tudi Mednarodni odbor za pravice spolnih delavcev v Evropi (ICRSE).

V Sloveniji pa organizacija Dobra Družba, ki zagovarja pravice delavcev v industriji za odrasle, sprejema vijoličen dežnik kot simbol svojega gibanja. Ta simbol predstavlja celotno paleto delavcev v industriji za odrasle, odraža raznolikost in inkluzivnost. To je pomemben korak v smeri širše prepoznavnosti in sprejemanja seksualnega dela v družbi.

Pomembno je omeniti, da je v Sloveniji seksualno delo dekriminalizirano in dovoljeno v obliki samostojnega podjetništva. Prav tako je legalno za nekatere poklice, kar predstavlja pomemben napredek v zakonodajnem in družbenem priznavanju in obravnavanju seksualnega dela. Ta pristop omogoča večjo varnost, pravno zaščito in dostojanstvo seksualnih delavcev.

Projekt Sex Workers Outreach Project in številne druge organizacije po svetu združujejo spolne delavce, zaveznike in zagovornike pri prepoznavanju 17. decembra kot dneva boja proti nasilju. Ta dan je priložnost, da se spomnimo tistih, ki smo jih izgubili, in obnovimo zavezanost k nenehnemu boju za opolnomočenje, vidnost in pravice vseh spolnih delavcev.

Kot opominja Mednarodni dan za konec nasilja nad spolnimi delavci, je nasilje nad spolnimi delavci del širšega konteksta diskriminacije in marginalizacije, ki vključuje tudi transobna, rasna in ekonomska vprašanja. Zato je ključnega pomena, da se boj proti nasilju nad spolnimi delavci povezuje s širšim bojem proti vsem oblikam diskriminacije in stigmatizacije.

Podobne objave

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaNazaj na trgovino