Odprto pismo: Res je, tudi v Sloveniji študentje opravljajo seksualno delo

Odprto pismo: Res je, tudi v Sloveniji študentje opravljajo seksualno delo

Čeprav je ponudbe na študentskih servisih veliko, nekateri študentje, predvsem pa študentke, izbirajo seksualno delo kot način zaslužka ob študiju.

Študenti, ki imajo tradicionalno kronične težave s pomanjkanjem denarja, delo po navadi iščejo prek študentskih servisov. Na dan pa prihajajo vse bolj zanimive ponudbe za delo: na slovenskem študentskem servisu smo že zasledili ponudbo za delo v striptiz klubu, prav tako pa so zanimive ponudbe za delo ‘hostese’, kjer pa delodajalci sprejemajo samo “plavolase suhice”.

Čeprav tukaj ne gre za pravo seksualno delo, pa prav to opravlja vedno več študentov. A na nezakonit, nevaren način, saj študentski servisi za zdaj spolnega dela, kjer gre za izmenjevanje telesnih užitkov, ne ponujajo.

Študentsko seksualno delo je aktualen pojav po vsem svetu, o katerem mediji v zadnjih letih vse pogosteje poročajo, tudi v Sloveniji. To, da so si pridelali dodaten zaslužek z najstarejšo obrtjo, je bila praksa mladih ljudi tudi v prejšnjih režimih. Celo ustvaril se je stereotip o študentskih seksualnih delavkah – predvsem iz štajerske pokrajine. V dobi digitalizacije, ko za zaslužek ni več nujno potreben osebni stik, se je seksualno delo še veliko bolj razširilo. Vse več dokazov kaže na vpletenost študentov v seksualno industrijo. Podatki Organizacije seksualnih delavcev Slovenije kažejo, da se trenutno v seksualno delo podajajo tako slovenski kot tuji tuji študentje, ki se preživljajo sami. Med študentskimi spolnimi delavci so takšni, ki si želijo med študijem ustvariti dodaten dohodek, in takšni, ki med študijem delajo to obrt kot primarno, to so v Sloveniji zlasti tuji študenti. 

Kljub temu je študentsko seksualno delo še vedno premalo raziskano, manjkajo pa tudi neposredna poročila vpletenih oseb iz prve roke. S tem obstaja nevarnost, kaj se na trgu dejansko dogaja, v kakšnem položaju so mladi, ki se odločijo za to delo.

 

Poleg tega je seksualno delo še vedno stigmatizirano, zato lahko študentom, ki ga prakticirajo, grozi socialna izolacija in čustvena ali fizična nevarnost.

Pomembno je poudariti, da je delo v industriji za odrasle v Sloveniji zakonito za vse posameznike, ki so starejši od 18 let in imajo v Sloveniji veljaven status. Zato se zdi pomembno, da odpravimo napačna prepričanja ali predsodke ter zagotovimo vire informacij in podporo tistim, ki jih tovrstno delo zanima na zakonit in varen način.

 

Glede na to, da je seksualno delo v Sloveniji dekriminalizirano, regulirano in legalizirano v obliki zaposlitve, samozaposlitve in podjetništva, je tudi status študentskega dela nedefiniran. Organizacija Dobra Družba bo leta 2023 začela definirati in standardizirati seksualno delo v Sloveniji – tudi študentsko delo. 

Tako je cilj, da bi oblikovali seznam NO-STIGMA koncesionarjev študentskega dela za študente, ki jih zanima delo v industriji za odrasle v Sloveniji. Ta seznam bi vključeval informacije o zakonskih zahtevah in zaščiti ter o podpornih službah in organizacijah, ki lahko študentom, ki jih zanima tovrstno delo, nudijo smernice in pomoč. Z zagotavljanjem teh informacij in podpore bi pripomogli k temu, da bi lahko študenti varno in odgovorno opravljali to vrsto dela. 

Dejstvo namreč je, da študentje seksualno delo opravljajo ter da se bodo vedno našli takšni, ki ga bodo, ne glede na mnenje drugih. Pomembno je, da to počnejo na zakonit in varen način. Z zagotavljanjem izobraževanja, ekonomskih virov in strokovne podpore tem posameznikom lahko preprečimo, da bi bili izkoriščeni ali izpostavljeni škodljivim situacijam.

Namreč, medtem ko lahko s spolnim delom študentje hitro in dobro zaslužijo, pa obstajajo tudi številne nevarnosti, pred katerimi je pomembno, da mlade zaščitimo. Naše poslanstvo je zagotavljati kolektivno znanje in izkušnje seksualnih delavcev in ga predati naprej ljudem brez izkušenj, v izogib žalostnim zgodbam in situacijam. 

 

Organizacija Dobra Družba, nudi podporo in pomoč posameznikom, ki so vključeni v industrijo za odrasle, ter si prizadevajo za preprečevanje in odpravljanje izkoriščanja in zlorab, ki so lahko pogosto povezane z njo. 

Na študentske servise naslavljamo jasno vprašanje: ste pripravljeni izdati napotnico polnoletni osebi za študentsko delo v industriji za odrasle (npr. erotični plesalec, plesalec v nočnem klubu, erotični maser/maserka)? 

V Šmartnem pri Litiji, dne 17.2.2023

S spoštovanjem,
predsednik organizacije Dobra Družba – Slovenija
Žiga Sedevčič

Seznam študentskih koncesionarjev:

ADECCO H.R. D.O.O.

AGADO, ZAPOSLITVENI CENTER, D.O.O.

WORKFORCE D.O.O.

ALT LAKOŠE D.O.O.

ATAMA D.O.O.

EUROSPLET D.O.O. 

MLADINSKI SERVIS POMURSKI ŠTUDENTSKI SERVIS D.O.O.

MS SERVIS Posredovanje d.o.o.

POSAVC D.O.O.

ŠS D.O.O.

ŠTUDENTSKI D.O.O.

ŠTUDENTSKI SERVIS D.O.O.

TUR SERVIS D.O.O.

ZAVOD ŠOUM

TEVIS d.o.o.

KADRING-KADROVSKO IN POSLOVNO SVETOVANJE D.O.O.

Podobne objave

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaNazaj na trgovino