Poziv k izboljšanju pravnega razumevanja in obravnave seksualnega dela

Poziv k izboljšanju pravnega razumevanja in obravnave seksualnega dela

Ministrstvo za pravosodje
Župančičeva ulica 3
1000 Ljubljana
01 369 53 42
gp.mp@gov.si

Spoštovani,

kot zagovornik pravic seksualnih delavcev sem se nedavno udeležil sodnega procesa v Kopru, kjer sem iz prve roke opazoval razumevanje tožilke glede industrije za odrasle, predvsem seksualnih delavcev.

Med odmorom na hodniku sem tožilko povprašal o njenih znanjih in izkušnjah s področja industrije za odrasle ter o organizacijah, ki tolmačijo sodišču ali tožilstvu vzorce, pravila ali znanja o seksualnem delu. Zanimalo me je tudi, ali se zaveda omejitev obstoječe literature in praks, ki ne odražajo specifičnosti balkanske regije.

Na podlagi odgovorov, ki sem jih prejel, izpostavljam pomembnost pravilnega razumevanja seksualnega dela v pravosodnem sistemu. Predlagam naslednje ukrepe za izboljšanje situacije:

 

  1. Definicija nedoločenih pojmov v kazenski zakonodaji: Nujno je jasno definirati terminologijo, povezano s seksualnim delom, za enotno razumevanje in obravnavo.
  2. Sodelovanje s skupnostjo seksualnih delavcev: Vključitev predstavnikov skupnosti v procese tolmačenja in razlaganja dejavnosti bi pripomoglo k realističnemu in pravičnemu pristopu.
  3. Izobraževanje pravosodnih organov: Organizacija delavnic in seminarjev za sodnike, tožilce in druge pravosodne delavce s ciljem povečanja razumevanja specifičnosti industrije za odrasle.
  4. Spodbujanje samozaposlovanja v podjetništvu: Kot edini zakoniti način za opravljanje seksualnega dela v Sloveniji od leta 2008 (SKD08: 96.090 – prostitucija) je ključno formalizirati delo, ki se pogosto odvija v sivi coni.

Verjamemo, da bi takšni ukrepi pripomogli k hitrejšemu zaključevanju sodnih procesov, večji pravičnosti in krepitvi zaupanja seksualnih delavcev v pravni sistem. Prav tako bi spodbudili legalizacijo in formalizacijo dela, s čimer bi se zmanjšalo število žrtev povezanih z neurejenim seksualnim delom.

Skupnost seksualnih delavcev na Balkanu ne išče miloščine, temveč legitimizacijo in priznanje svojih pravic. Odlaganje reševanja teh vprašanj neposredno ustvarja nove žrtve, za katere so odgovorni tisti, ki se izogibajo reševanju teh vprašanj.

Zahvaljujem se vam za pozornost in vas vljudno naprošam za odziv na predlagane pobude.

 

Lep pozdrav,

 

Žiga Sedevčič  

Zagovornik pravic seksualnih delavcev na Balkanu  

Dobra Družba Slovenija

Podobne objave

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaNazaj na trgovino