2# Seksualno delo po nordijskem modelu

2# Seksualno delo po nordijskem modelu

Se želite ukvarjati s seksualnim delom, pa niste seznanjeni s pravnimi predpisi, svojimi pravicami in obveznostmi na tem področju dela?

Dobra Družba je tu, da vam pomaga in poda vse informacije o modelih seksualnega dela na svetovnem seksualnem trgu.

Danes vam bomo razložili nordijski model seksualnega dela, kakšna so njegova načela, katere države uporabljajo ta sistem in kakšne so slabosti in plusi tega modela.

Seksualno delo po nordijskem modelu

Nordijski model je nastal že leta 1999 na Švedskem kot del zakona, namenjenega zaščiti žensk. Kot družba, ustvarjena po post nemškem modelu izgnancev, je zakon določal, da je nesprejemljivo, da v družbi enakosti spolov moški plačujejo seksualne storitve ženskam, hkrati pa je ženskam dajal svobodo seksualnega dela.

Kot verjetno veste, so nordijske države vodilne v zagovarjanju in izvajanju enakosti spolov in to je bil način za legalizacijo njihovega pogleda na enakost.

Kaj to pomeni za vas kot seksualne delavce?
To pomeni, da se kot ženska oseba smete ukvarjati s seksualnim delom, moškim strankam pa je prepovedano, da vam te storitve plačujejo, saj bodo v nasprotnem primeru kazensko preganjani.

Opazite lahko, da so tu kriminalizirane stranke moški, dekriminalizirane izvajalke seksualnih storitev pa ženske. Ponujajo nekaj, česar on po zakonu ne sme plačati. 

Mrtva zanka, kajne?

Zanimivo je, da ta zakon ne omenja skupin, kot so moški, ki ponujajo istospolne ali heteroseksualne storitve, kar pomeni, da so moški ponudniki storitev tudi v tem modelu diskriminirani in kriminalizirani.

Nordijski model legalizacije seksualnega dela je seksualno delo prinesel na dan in v legalne vode. Pričakovati je bilo, da bo uredil delovanje seksualnega dela, povečal število legalnih ponudnikov teh storitev ter zmanjšal prisilno prostitucijo in trgovino z ljudmi. Vendar se to žal ni zgodilo.

Nordijski model je v veliki meri sporen in statistično gledano ni zmanjšal obsega trgovine z ljudmi ali povečal pravic in zaščite seksualnih delavcev. Po poročilu Amnesty International iz leta 2016 je bilo ugotovljeno, da nordijski model povečuje možnosti, da seksualni delavci doživi zlorabo s strani organov kazenskega pregona, fizično in psihično nasilje s strani strank, diskriminacijo, izkoriščanje in deportacijo zgolj zato, ker je znano, kdo ponuja seksualne storitve. Na Irskem je na primer po sprejetju tega zakona prišlo do skokovitega porasta zlorab seksualnih delavcev, saj je zakon ponujal transparentnost, ne pa tudi zaščite.
Številke kažejo, da so se kazniva dejanja nad seksualnimi delavci povečala za 90 %, število napadov s hudimi telesnimi posledicami pa za 92 %. Ocena uporabe nordijskega modela v Franciji je pokazala, da je bilo 42 % seksualnih delavcev izpostavljenih nasilju, medtem ko jih je 38 % navedlo, da je postalo zelo težko prepričati kliente, naj med seksualnim odnosom uporabljajo kondom. Pri tem moramo še omeniti, da ta model daje pravico do seksualnega dela samo ženskam, kar nikakor ne sodi v duh tolerance, enakosti spolov in človekove svobode ter tako implicira drugo obliko diskriminacije – moškega spola.

Če želite nuditi ali uporabljati seksualne storitve po nordijskem modelu, ga boste v celoti ali delno sprejeli v naslednjih državah: Švedska, Norveška, Islandija, Severna Irska, Irska, Francija, Izrael in Kanada.

Imate več vprašanj o nordijskem modelu? Vabimo vas, da nas kontaktirate v komentarjih ali preko kontaktnega obrazca, Dobra družba je tu, da pomaga vsem, ki se želijo ukvarjati s seksualnim delom in o tem informira uporabnike seksualnih storitev.

Podobne objave

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaNazaj na trgovino