Zgodovina kondoma: Od starodavnega Egipta do seksualnih delavcev

Zgodovina kondoma: Od starodavnega Egipta do seksualnih delavcev

Kondomi so bili vedno tukaj, čeprav morda ne v obliki, kot jo poznamo danes. Predstavljajte si egipčanske faraone, ki si na svoje kraljevske ude natakneta tulce iz lana. Vsekakor nenavaden prizor, kajne? Od tam pa vse do naših dneh, ko se kondomi razstavljajo kot modni dodatki na stojnicah Dobre Družbe. Vendar pa je pot kondoma do danes, še posebej za seksualne delavce, bila izjemno razgibana in bogata z zanimivimi zgodbami.

Egipčanske skrivnosti in jamske poslikave

 

Prvi zabeleženi uporabi kondoma se pripisuje starim Egipčanom. Nosili so tulce iz lana na svojih penisih, čeprav se še vedno razpravlja, ali so bili namenjeni za spolne odnose ali zgolj kot ritualna nošnja. Za pravo uporabo v Evropi pa prve dokaze najdemo v jamskih poslikavah iz Francije okoli leta 200 d.n.š.

Renesančna Italija in laneni tulci

 

Med renesančno Italijo so se zavedali, da so laneni tulci odlični za preprečevanje bolezni, infekcij in celo nosečnosti. Takrat so kondomi postali bolj priljubljeni in njihova uporaba je postala bolj razširjena.

Era živalskih tkiv in skrivnost imena

 

V 18. stoletju so pričeli izdelovati kondome iz živalskih tkiv. Zanimiva je tudi etimologija imena “kondom”. Med možnostmi so angleški zdravnik Condom, polkovnik Cundum ali celo latinska beseda, ki pomeni “posodo” ali “shrambo”.

Revolucija kondomov iz gume

 

Sredi 19. stoletja sta Goodyear in Hancock sprožila revolucijo s kondomi iz vulkanizirane gume. Ti so bili elastičnejši, močnejši in trajnejši. Z uvedbo lateksa konec 19. stoletja so kondomi postali še bolj priljubljeni.

Kondomi in seksualne delavke

 

Za seksualne delavce so kondomi vedno predstavljali več kot le orodje za preprečevanje nosečnosti. So simbol skrbi za sebe in stranko, sredstvo za preprečevanje spolno prenosljivih bolezni in ključno orodje za zagotavljanje varne storitve. V dobi HIV-a in AIDS-a je pomen kondoma postalo še bolj očitno. Organizacije, kot je Dobra Družba in druge, so bile ključne pri zagotavljanju izobraževanja o pravilni uporabi kondomov in zagotavljanju dostopa do njih za vse seksualne delavce.

Danes

 

Sedanji čas prinaša pestro paleto kondomov: od tistih z različnimi okusi, barvami, teksturami, pa vse do kondomov posebej oblikovanih za moško ali žensko populacijo. Za seksualne delavce Dobre Družbe so kondomi ključno orodje v njihovem poklicu, simbol profesionalnosti in skrbi za varnost.

Zaključek? Kondom je več kot le kos lateksa. Je orodje, ki povezuje zgodovino, kulturo in skrb za zdravje. In za člane Dobre Družbe je to tudi simbol ponosa, varnosti in profesionalnosti.

Podobne objave

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaNazaj na trgovino